Faszerowane kalarepki

Składniki: 6 kalarepek , 1 duża marchewka, 1 dymka ze szczypiorem , 6 pieczarek, masło, pół szklanki bulionu warzywnego, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz.

1 Kalarepki umyj, odetnij ogonki i listki. Wrzuć warzywa na osolony wrzątek i gotuj 10-15 minut (kalarepki powinny być na tyle miękkie, by wbić w nie widelec). Wyjmij, ostudź.

2 Marchew obierz, pokrój w kostkę. Umytą dymkę posiekaj razem ze szczypiorem. Pieczarki opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Z ostudzonych kalarepek zetnij wierzchy. Ostrożnie wydrąż miąższ, pozostawiając „miseczki”.

Reklama

3 Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć pieczarki, przesmaż na złoto. Dodaj miąższ kalarepki, marchewkę oraz dymkę. Wlej bulion. Duś całość kilka minut, aż składniki zmiękną, a płyn odparuje. Dopraw farsz solą i pieprzem. Nałóż do kalarepek. Posyp startym serem.

Zapiekaj 20 min w 180 st.

czas ok. 45 min; porcja – 120 kcal, cena 2,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej