Faszerowane rzodkiewki

4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha.

1 Rzodkiewki umyj, odetnij korzonki. Następnie odkrój 1/3 każdej rzodkiewki (od góry). Odłóż do dekoracji. Z każdej rzodkiewki wydryluj część białego miąższu w taki sposób, aby nie uszkodzić ścianek. Twaróg zmiel, rozetrzyj ze śmietaną. Dodaj posiekany miąższ rzodkiewkowy. Dopraw solą i białym pieprzem.

2 Masę przełóż do woreczka z odciętym rogiem. Wyciskaj do otworów w rzodkiewkach. Ułóż na półmisku posypanym kiełkami. Ozdób odciętymi wierzchami.

Reklama

czas ok. 15 min; porcja – 50 kcal, cena 1,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 2 małe sałaty rzymskie, 2-3 pomidory, 1 mała cebula, garść kiełków lucerny (lub innych drobnych), majonez, sól, pieprz. więcej