Faszerowany bakłażan

Składniki: 2 średnie bakłażany, cukinia, 30 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 25 dag pieczarek, zioła, 1 szkl. bulionu warzywnego, 15 dag sera typu mozzarella, olej, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

4 porcje, czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 4,30 zł.

Reklama

1. Bakłażany i cukinię umyj, osusz. Bakłażany przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż gniazda nasienne wraz z częścią miąższu tak, by powstały łódeczki. Cukinię pozbaw nasion, pokrój w półplasterki.

2. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Umieść na patelni z łyżką rozgrzanego oleju. Smaż, mieszając, 4-5 minut. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty.

3. Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i miąższ bakłażana. Duś 2-3 min. Farsz dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z posiekaną drobno mozzarellą.

4. Bakłażany oprósz solą, napełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem. Piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. Udekoruj świeżymi ziołami.

5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Obtaczaj je w tartej bułce i smaż na złoty kolor po 5-8 min z każdej strony. na obiad z ziemniakami oraz surówką. Masę z kaszy i marchewki możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami smakowymi, na przykład kminkiem, ko perkiem, curry, a nawet białym octem winnym. Do kotletów warto też przyrządzić dip jogurtowy z czosnkiem.

Kupiłaś większe pieczarki? Posiekane nóżki wykorzystaj do bakłażanów, a kapelusze podaj osobno. Możesz je nafaszerować mięsem mielonym, żółtym serem lub warzywami i zapiec w piekarniku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej