Filet zapiekany z kapustą

Składniki na 4 porcje: podwójny filet z piersi kurczaka, 1 młoda kapusta, 2 cebule, 5 dag żółtego sera, 10 dag wędzonego boczku, 1/2 pęczka koperku, 20 dag śmietany kremówki, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu, ew. 1 łyżka mąki (jeśli śmietana nie będzie gęsta), olej, masło przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

1. Kapustę myję, osuszam, drobno szatkuję. Cebule obieram, kroję w piórka i szklę na łyżce oleju. Boczek kroję w kostkę. Mięso dzielę na kotlety, lekko rozbijam je przez folię. Każdy oprószam solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstawiam.

Reklama

2. Duże naczynie żaroodporne smaruję cienką warstwą masła. Na dnie układam młodą kapustę i posypuję ją posiekanym koperkiem, następnie podsmażoną cebulą i połową boczku.

3. Na warzywach z boczkiem układam przygotowane mięso. Kotlety smaruję majonezem. Śmietanę kremówkę mieszam z keczupem i mąką (jeśli śmietana jest gęsta, to mąkę pomijam). Masą śmietanową zalewam mięso w naczyniu. Wierzch posypuję drobno startym żółtym serem i resztą boczku. Piekę około godziny w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się wcześniej spiekać, przykrywam naczynie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej