Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Składniki na 10-12 sztuk: 1 duża główka białej kapusty, 1 szklanka kaszy gryczanej (jasnej lub ciemnej), 30 dag pieczarek, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka majeranku, 2 listki laurowe, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, sól, pieprz mielony.

Przygotowanie:

Reklama

1. Z kapusty usuń wierzchnie liście, opłucz. Ostrym nożem usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż kapustę i gotuj 15-20 minut na małym ogniu, aby liście napęczniały i dały się łatwo oddzielić. Kapustę wyjmij z garnka i oddziel liście. Twarde zgrubienia na liściach ostrożnie zetnij ostrym nożem.

2. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodając do niej 1 łyżkę masła. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj pieczarki i smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

3. Do miski włóż przestudzoną kaszę, dodaj cebulę z pieczarkami, jajko oraz majeranek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz nałóż na liście kapusty i ciasno zwiń (najpierw boki do środka a potem zroluj).

4. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, które pozostały i ułóż w nim gołąbki jeden obok drugiego. Wlej wodę (powinna przykryć gołąbki), dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu i duś na małym ogniu 30-40 minut.

Przygotowanie: 100 minut. Sztuka: 150 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej