Gołąbki z ryżem i wieprzowiną
Skład na 5 porcji: ● główka kapusty włoskiej ● 250 g mielonej wieprzowiny ● 250 g ryżu ● 1 jajko ● 1 litr rosołu (może być z kostki) ● 1 mała cebula ● 60 g masła lub smalcu ● sól i pieprz
1. Ryż gotujemy, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy, smażymy na maśle lub smalcu. Do ryżu dajemy mięso, cebulę, jajko i przyprawy. Farsz mieszamy i odstawiamy.
2. Kapustę rozbieramy na liście. Nerwy ścinamy. Na większych liściach układamy farsz, zwijamy. Mniejszymi liśćmi wykładamy dno rondla.
3. Jeśli zostały nam jakieś liście kapusty, przykrywamy nimi gołąbki, całość zalewamy rosołem i na 1,5 godziny wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180ºC.
Można je podać z ziemniakami i sosem pomidorowym lub z polaną sosem winegret sałatką z kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórków, cebuli i wysmażonego wędzonego boczku.
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji 3,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 206 kcal Białko 10,1 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 29 g
Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie
Zobacz również
-
Hanna Stolińska – Fiedorowicz, dietetyk więcej