Gospodarska zapiekanka z dyni

Składniki: 1 średnia dynia, 12-16 miniserdelków (ew. parówki albo kawałki wędliny), 2 puszki kukurydzy, 20 dag startego żółtego sera, 2 duże cebule, 40 dag ziemniaków, 6 gałązek tymianku, sól, pieprz, mielony imbir, olej do posmarowania dyni

Reklama

1. Ziemniaki obierz, pokrój w sporą kostkę. Gotuj 15 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie wierzch dyni zetnij. Usuń pestki oraz włókna. Miąższ ostrożnie wydrąż i pokrój go w grubą kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Cebule obierz, pokrój w plastry. Tymianek opłucz, posiekaj. Ziemniaki odcedź, osącz.

2. Wydrążoną łupinę dyni posmaruj olejem, ułóż w niej na przemian: ziemniaki, miąższ dyni, cebulę i serdelki. Każdą warstwę posyp: solą, pieprzem, imbirem, tymiankiem, kukurydzą i serem. Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj

Zobacz również

  • Odpowiada prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek: - Olej rzepakowy ma niezwykle korzystny skład - niezależnie czy jest rafinowany czy tłoczony na zimno. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 oraz... więcej