Gotowana brukselka na zimno

Składniki: 1 kg świeżej brukselki, 1 kostka bulionowa warzywna, 2 czerwone papryki, 2-3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier.

1 Brukselkę oczyść starannie, opłucz. Zagotuj 2 l wody. Wrzuć brukselkę, dodaj kostkę bulionową. Gotuj 15-20 minut. Odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia i ostudzenia.

2 Papryki oczyść, pozbaw nasion. Miąższ pokrój w paseczki. Wymieszaj z brukselką. Przygotuj sos z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i odrobiny soku z cytryny. Dopraw go solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej sałatkę z brukselki.

Reklama

czas ok. 30 min; porcja – 140 kcal, cena 1 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej