Gulasz z brukselką i soczewicą

Składniki na 6-7 porcji: 400 g czerwonej soczewicy, 600 g brukselki, 2 cebule, 1 kg ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 800 ml bulionu warzywnego, 1 i ½ szklanka przecieru pomidorowego, 400 g kiełbasy, np. podwawelskiej lub toruńskiej, olej do smażenia, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ¼ łyżeczki kuminu, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Soczewicę przełóż na sito, opłucz pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebule drobno posiekaj. Z brukselek usuń wierzchnie liście, opłucz. Kieł basę pokrój w plasterki. Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę. Mieszając smaż aż stanie się szklista. Następnie dodaj ziemniaki, posyp kuminem oraz mieloną papryką. Mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do gorącego bulionu, gotuj na średnim ogniu ok. 15 min. Następnie dodaj soczewicę, brukselkę, przecier pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, gotuj ok. 10 min.

W międzyczasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć kiełbasę, smaż ok. 5 min. Przełóż ją do gulaszu i jeszcze chwilę podgrzewaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej