Jabłka nadziewane surówką

Składniki na cztery porcje: • 4 duże, soczyste jabłka • 40 dag selera • 40 dag marchewki • kilka gałązek szczypiorku • 3 łyżki śmietanki 30 % • sól • pieprz • cukier pół cytryny • 1 pomarańcza

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Jabłka dokładnie umyj. Odetnij część z łodyżką. Zachowaj ją na później. Środek owoców wydrąż (wyrzuć gniazda nasienne) i skrop sokiem z cytryny.

2. Odcięte wcześniej kapelusze obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Seler i marchew również obierz, dokładnie umyj i wytnij brzydkie części. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Reklama

3. Śmietanę dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj, dodaj do startych warzyw i owoców.

Z pomarańczy zetnij skórę. Wytnij fileciki i umieść je na dnie wydrążonych jabłek. Nałóż na nie po porcji przygotowanej surówki.

4. Gotowy przysmak zwiąż fantazyjnie szczypiorkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 2 małe sałaty rzymskie, 2-3 pomidory, 1 mała cebula, garść kiełków lucerny (lub innych drobnych), majonez, sól, pieprz. więcej