Jaglany słoik zdrowia z jarmużem i ze szpinakiem

✓ Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej. HUMMUS BURACZANY 2 buraki ● szklanka ugotowanej ciecierzycy ● 3-4 łyżki pasty tahini ● sól morska ● sok z 1/2 cytryny ● szczypta kuminu ● szczypta suszonego rozmarynu ● skórka starta z cytryny. PESTO ZE SZPINAKU ● 2 szklanki szpinaku (może być rukola) ● 4 orzechy włoskie ● gałka muszkatołowa ● sól morska ● ząbek czosnku, zmiażdżony ● oliwa ● sok z cytryny. CHIPSY Z JARMUŻU ● jarmuż ● czosnek ● oliwa ● sól morska ● sok z cytryny ● ziarna sezamu i czarnuszki do dekoracji.

1) Na hummus upiecz buraki w folii aluminiowej (45-50 minut w temp. 200 stopni). Gdy ostygną, obierz je i pokrój. Zmiksuj buraki z pozostałymi składnikami. Hummus powinien mieć kremową konsystencję. Uwaga: Możesz go przechowywać w lodówce 2-3 dni w szczelnie zamkniętym słoiku.

Reklama

2) Na pesto umyj i osusz liście szpinaku. Dodaj do szpinaku pozostałe składniki i zblenduj tak, aby uzyskać jednolite pesto. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z pesto i przełóż do słoika lub na miseczkę.

3) Jarmuż na chipsy umyj i osusz. Odkrój twarde łodygi, liście porwij na drobne kawałki. Zalej je na kilka minut wrzątkiem, następnie osusz na ręczniku papierowym. Wymieszaj jarmuż z czosnkiem, szczyptą soli oraz odrobiną oliwy i soku z cytryny.

Piecz chipsy rozłożone na pergaminie przez 8-10 minut w temp. 160-180 stopni. Sprawdzaj, aby się nie przypaliły. Gotowe posyp sezamem i czarnuszką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej