Jak przyrządzać bakłażan

Zwany oberżyną lub miłosną gruszką, pochodzi z Indii. Od stuleci uprawia się go na całym świecie.

Bakłażan zawiera niewiele białka, tłuszczu i tylko 2% cukrów, ale kryje w sobie dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia.

Reklama

Możesz go piec, gotować i grillować, nadziewać fetą i szpinakiem. Bakłażan świetnie łączy się z suszonymi pomidorami, cukinią czy papryką. Doskonale smakuje panierowany, smażony lub duszony z dodatkiem czosnku i cebuli.

Nadziewany mięsem

Bakłażana przekrój na pół wzdłuż. Wytnij środek, oprósz solą i odstaw na 10 minut. Na masełku przysmaż cebulę z czosnkiem i porwanymi listkami szpinaku i dodaj wszystko do mielonego mięsa (np. wołowiny). Dopraw do smaku, wbij jajo, trochę roztopionego masła i wymieszaj. Gotowy farsz nałóż do wydrążonych bakłażanów i piecz je pół godziny. W połowie pieczenia posyp startym serem kozim.

Bakłażanowy kawior

Bakłażana zgrilluj, ostudź, obierz ze skórki i umieść w misce. Rozgnieć i odstaw. Na patelni rozgrzej masło i dodaj zblendowaną cebulę. Duś chwilę na średnim ogniu. Dodaj ostre przyprawy, a na samym końcu jogurt naturalny. Wymieszaj. Zmniejsz ogień i dodaj pulpę z bakłażana. Polej oliwą z oliwek aż zakryje całe dno. Wyłącz gaz, dodaj biały serek, zamieszaj i włóż do miseczki albo słoika. Pycha! sami, grzankami, ciabattą , ale doskonale smakuje też z bagietką i ciemnym pieczywem.

Jak je kupować?

Wybieraj te z błyszczącą skórką, bez plam i zadrapań. Ogonek powinien być tak samo jędrny jak reszta. Najlepsze są te, które wydają się za ciężkie jak na swój rozmiar.

Przechowuj w lodówce, w plastikowej torebce nawet kilka dni. Zawsze w całości, bo przekrojone szybko się psują. Przed pieczeniem przekrój bakłażana, posyp solą i odstaw na 30 minut. To nie tylko zmiękczy miąższ, ale usunie wszelką gorycz.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Na żywo

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej