Jarmużowy bigosik

Składniki na 4 porcje: 30 dag ryżu do risotto, 25 dag jarmużu, 30 dag marchewki, 1 średnia cebula, 1 litr bulionu warzywnego, 5 dag orzechów włoskich, 20 dag pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 2 dag masła, 5 dag drobno startego sera typu parmezan, 8 łyżek oleju, sól, pieprz mielony

Reklama

1. Jarmuż pokrój w paski. Marchew obierz, opłucz, potnij na kawałki średniej wielkości. Cebulę obierz, posiekaj. Bulion podgrzej.

2. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż na nim marchew 5 min, przełóż ją na talerz. Na patelnię wlej 2 kolejne łyżki oleju. Zeszklij na nim cebule. Dodaj jarmuż i smaż, mieszając, 2 min. Wsyp ryż, smaż chwilę. Dołóż marchewkę. Wszystko oprósz solą i pieprzem. Wlej 200 ml bulionu. Gotuj na małym ogniu. Kiedy płyn się zredukuje, znów wlej 200 ml bulionu. Powtarzaj, aż wykorzystasz bulion, a ryż stanie się miękki (ok. 30 min). Orzechy posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zrumień orzechy, zdejmij na talerz. Wlej łyżkę oleju, usmaż czosnek, zdejmij. Wlej resztę oleju, usmaż pomidorki. Risotto wymieszaj z masłem, parmezanem i usmażonymi składnikami.

Wersja z mięsem

Filet z kurczaka pokrój w paseczki. Przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Usmaż na oliwie. Dodaj do risotto, wymieszaj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej