Jarskie kotleciki z ciecierzycy

Składniki na 4 porcje: 1 szkl. ciecierzycy, 15 dag pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, olej, 1/2 czerwonej papryki, jajko, łyżka mąki kukurydzianej, bułka tarta, łyżeczka ulubionych suszonych ziół, sól, pieprz.

1 Ciecierzycę płuczę na sitku, następnie przesypuję do garnka i zalewam 3 szkl. wody. Pozostawiam na 10 godzin. Po tym czasie osączam ją, ponownie płuczę i zalewam 3 szkl. wrzątku. Gotuję ok. 60 min, do czasu, aż wchłonie płyn, zrobi się miękka, ale nie zacznie się jeszcze rozpadać (najpierw bez przykrywania, a ostatnie 30 min z lekko uchyloną pokrywką). Pod koniec gotowania ciecierzycę lekko solę do smaku. Gotową zdejmuję z ognia i studzę.

Reklama

2 Ciecierzycę miksuję w blenderze. Pieczarki i cebulę obieram, kroję w kosteczkę, podsmażam na oleju. Dodaję do ciecierzycy razem z obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną w kostkę papryką oraz posiekaną natką pietruszki.

3 Dodaję suszone zioła, jajko, mąkę oraz przyprawy do smaku. Wyrabiam masę, formuję z niej niewielkie kotleciki. Obtaczam je w bułce tartej i smażę na oleju, na małym ogniu, na rumiano z obu stron.Kotleciki serwuję np. z sosem czosnkowym oraz z surówką.

Marta Pedo z Kroczyna

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz. więcej