Jarskie szaszłyki

Składniki: 8 młodych ziemniaków, 8 małych pomidorów, 6 łyżek oliwy, kilka gałązek bazylii, oregano, tymianku i estragonu, 2 gałązki rozmarynu, 4 ząbki czosnku, 2 szkl. jogurtu, 1 ogórek sałatkowy, 3 dymki lkilka gałązek natki pietruszki, sól lpieprz

1. Szaszłyki: ziemniaki dobrze wyszoruj, gotuj ok. 15 minut w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź, potnij w grubsze plasterki. Pomidory umyj, pokrój w plastry. Przygotowane warzywa nabij na przemian na długie drewniane patyczki. Oprósz solą i pieprzem. Ułóż w żaroodpornej formie. 2 ząbki czosnku obierz, rozetrzyj, wymieszaj z oliwą.

2. Zioła opłucz, posiekaj, dodaj do czosnkowej oliwy. Polej szaszłyki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego 200ºC. Piecz ok. 10 minut. Ogórek umyj, obierz, zetrzyj. Dymkę i natkę posiekaj. Przygotowane składniki wymieszaj z jogurtem i 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę. Przypraw solą i pieprzem. Podaj do szaszłyków.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej