Kalafiorowa bomba

Składniki na 8 porcji: 2 małe kalafiory, 1 szklanka mleka, 1 kg mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego lub z indyka, 2 jajka, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki,½ łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka oleju, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kalafiory umyj pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotuj wodę wraz z mlekiem. Gdy zacznie wrzeć, posól i włóż kalafior (powinien być całkiem zanurzony w wodzie). Gotuj na średnim ogniu ok. 10 min. Następnie wyjmij z wody i ostudź. W ten sam sposób przygotuj drugi kalafior. 

Reklama

2. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Do miski włóż mięso, dodaj jajka, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, kumin, oregano oraz mieloną słodką i ostrą paprykę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  

3. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Główki kalafiorów dokładnie oblep masą mięsną.  Ułóż je w żaro odpornym naczyniu. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180°C. Podawaj jako przystawkę lub danie główne – z grzankami lub ziemniakami z wody.  Rada: Wierzch kalafiora po oblepieniu mięsem możesz przykryć plastrami boczku lub szynki. Na około 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posyp startym żółtym serem.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 460 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej