Kalarepka z bazylią

Składniki: 2 młode kalarepki, 3 młode marchewki, mała cebula, 2 garście młodej kapusty kiszonej, 5 średnich młodych ziemniaków, 3 łyżki posiekanych listków bazylii świeżej, łyżka posiekanej natki pietruszki, 6 plastrów ogonówki parzonej, 4 plastry polędwicy sopockiej, plaster sera królewskiego, 4 łyżki masła, 200 ml słodkiej śmietany 18 proc., sól, pieprz,ostra papryka mielona, vegeta do smaku.

1. Cebulę, marchew, polędwicę i kapustę kroję, natkę i bazylię siekam. Kalarepki kroję, wydrążam. Miąższ kroję.

2. Do wrzątku z przyprawami wkładam łodyżki ziół oraz wydrążone kalarepki. Gotuję 10 min. Kalarepki wyjmuję, w tej samej wodzie gotuję 10 min plastry ziemniaków, odcedzam.

Reklama

3. Na połowie masła smażę pokro jone warzywa do odparowania wody, podlewając połową śmietany. Doprawiam, dodaję zioła, wlewam resztę śmietany, chwilę smażę. Farszem napełniam kalarepki, przykrywam 1/4 plastra sera, 1/2 plastra ogonówki, kładę kawałek masła. W natłuszczonym naczyniu układam ziemniaki, na nich kala repki, wokół kalarepek pozostały farsz, przykrywam ogonówką. Piekę 20 min w 190ºC.

Przygotowanie 50 min • Porcja 290 kcal • Przepis na 4 porcje

Tylko ok. 3 zł za porcję.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej