Kapusta duszona z pomidorami

Składniki na 4-5 porcji: 1/4 główki kapusty, 1/2 kg pomidorów, 1/2 kg mięsa wieprzowego, 30 dag boczku wędzonego, 1 łyżeczka majeranku suszonego, kilka gałązek majeranku świeżego, 2 cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz.

1. Kapustę poszatkować, cebulę posiekać, boczek pokroić w słupki, mięso w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać boczek i smażyć do zrumienienia. Przełożyć do garnka.

Na tej samej patelni smażyć około 10 minut mięso. Pod koniec doprawić solą i pieprzem i także przełożyć do garnka.

Reklama

2. Dodać poszatkowaną kapustę, oprószyć majerankiem i mieszając, podgrzewać na dużym ogniu, aż puści sok. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, doprawić i wszystko dusić 15 minut.

3. Z mąki i masła sporządzić zasmażkę. Zagęścić kapustę. Ozdobić gałązkami majeranku.

Przygotowanie: ok. 50 minut

Nasza rada

Poza sezonem zamiast świeżych pomidorów lepiej użyć takich z puszki. Są tańsze i nadadzą potrawie lepszy smak.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również