Kapusta z kuskusem

Składniki: 1 mała czerwona kapusta, sól, 20 dag kaszki kuskus, 10 dag pokrojonych w słupki migdałów, 1 mała cebula, 10 dag suszonej żurawiny, 3 łyżki oliwy, pieprz

Przygotowanie: ok. 60 minut.

1. Kapustę przekroić wzdłuż na pół, wyciąć głąb. Włożyć do lekko posolonej wrzącej wody. Gotować ok. 5 minut. Przestudzić, polewając zimną wodą. Wyjąć mniejsze liście ze środka.

Reklama

2. Kuskus przesypać do miseczki. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Zalać 200 ml wrzątku. Przykryć i odstawić na ok. 5 minut, by kaszka spęczniała. Potem przemieszać ją widelcem.

3. Migdały zrumienić na suchej patelni, zdjąć, przestudzić. Cebulę obrać i posiekać. Kuskus wymieszać z cebulą, migdałami oraz żurawiną i oliwą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nałożyć do połówek kapusty. Owinąć je folią aluminiową, by zachowały kształt. Tak przygotowane połówki kapusty ustawić w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez około 30 minut. Wyjąć z folii, ułożyć na talerzach.

Porcja: 480 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Życie na gorąco
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej