Kasza kuskus z kolorowymi warzywami

Składniki ● 2 szklanki kaszy kuskus ● kostka bulionowa ● średnia cukinia ● strąk żółtej papryki ● 2-3 pomidory ● duża cebula ● 2-3 ząbki czosnku ● oliwa ● bazylia ● sól i pieprz. Przygotowanie 30 min ✔ Porcja 270 kcal ✔ Przepis na 4 porcje.

Reklama

1 Kaszkę kuskus przesypuję do miski. Zalewam taką ilością wrzątku, by woda sięgała dwa centymetry powyżej powierzchni kaszy. Dodaję pokruszoną kostkę bulionową (warzywną lub drobiową). Mieszam całość starannie i odstawiam na 8-10 minut. W tym czasie kuskus wchłonie cały płyn i napęcznieje.

2 Cukinię szoruję, odcinam końcówki. Kroję warzywo w kostkę. Paprykę myję, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Opłukane pomidory dzielę na ósemki. Cebulę oraz czosnek obieram, drobno szatkuję.

3 Na dużej patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy. Wrzucam cebulę z czosnkiem, a po chwili cukinię i paprykę. Smażę krótko, aby warzywa pozostały chrupiące. Dodaję napęczniały kuskus oraz pokrojone pomidory. Mieszam całość delikatnie i podgrzewam razem 2-3 minuty. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dekoruję świeżą bazylią.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

100 rad

Zobacz również

  • Składniki: 400 g ziemniaków, 200 g korniszonów, 1/2 czerwonej i żółtej papryki, 2 czerwone cebule, jabłko, 200 g czarnego salcesonu, 150 g szynki, natka pietruszki, majonez, sól, pieprz więcej