Kasza kuskus z kolorowymi warzywami

Składniki ● 2 szklanki kaszy kuskus ● kostka bulionowa ● średnia cukinia ● strąk żółtej papryki ● 2-3 pomidory ● duża cebula ● 2-3 ząbki czosnku ● oliwa ● bazylia ● sól i pieprz. Przygotowanie 30 min ✔ Porcja 270 kcal ✔ Przepis na 4 porcje.

Reklama

1 Kaszkę kuskus przesypuję do miski. Zalewam taką ilością wrzątku, by woda sięgała dwa centymetry powyżej powierzchni kaszy. Dodaję pokruszoną kostkę bulionową (warzywną lub drobiową). Mieszam całość starannie i odstawiam na 8-10 minut. W tym czasie kuskus wchłonie cały płyn i napęcznieje.

2 Cukinię szoruję, odcinam końcówki. Kroję warzywo w kostkę. Paprykę myję, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Opłukane pomidory dzielę na ósemki. Cebulę oraz czosnek obieram, drobno szatkuję.

3 Na dużej patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy. Wrzucam cebulę z czosnkiem, a po chwili cukinię i paprykę. Smażę krótko, aby warzywa pozostały chrupiące. Dodaję napęczniały kuskus oraz pokrojone pomidory. Mieszam całość delikatnie i podgrzewam razem 2-3 minuty. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dekoruję świeżą bazylią.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

100 rad

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej