Kasza z mięsem i warzywami

Składniki na 4 porcje: 30 dag polędwiczki wieprzowej, 15 dag kaszy pęczak, 1 cebula, 1 zielona papryka, 10 pomidorków koktajlowych, 10 dag pieczarek, 1 ząbek czosnku, ½-¾ l bulio nu warzywnego, sól, pieprz, olej do smażenia, 4 łyżki posiekanego koperku.

Przygotowanie:

Reklama

1. Umyte mięso pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w paski. Pomidorki przekrój na połówki lub ćwiartki.

2. Na patelni rozgrzej olej, smaż na nim mięso przez kilka minut aż się zrumieni. Przełóż do miski, przykryj. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.

Smaż ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj paprykę, dolej odrobinę wody i duś 10 minut. Na koniec dodaj pomidorki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość duś jeszcze około 5 minut. Warzywa przełóż do mięsa.

3. Na patelni, na oleju, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj kaszę, smaż chwilę aż kasza wchłonie cały tłuszcz. Wlej część bulionu warzywnego, wymieszaj i przykryj pokrywką. Gdy kasza wchłonie płyn, dodaj niewielką ilość bulionu, zamieszaj, przykryj i gotuj do momentu wchłonięcia płynu przez kaszę. Wszystkie te czynności powtarzaj aż kasza będzie miękka.

4. Do kaszy dodaj warzywa oraz mięso. Wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem i jeszcze chwilkę podgrzewaj. Na koniec danie posyp koperkiem.

Przygotowanie: 45 minut.  Porcja: 270 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 1 duży brokuł, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 100 ml mleka, 5 dag sera ricotta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki masła do formy. więcej