Koktajl serowy

Składniki: 2 jajka, 10 dag mrożonego groszku, 6 łyżek majonezu, 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany, 6 łyżek mleka, 2 łyżki białego octu winnego, sól, pieprz kajeński, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 słoik (720 ml) szparagów, 8 pomidorków koktajlowych, 20 dag sera camembert, 12 liści sałaty masłowej

1. Jajka gotować ok. 9 minut w posolonej wodzie. W drugim garnku zagotować 1 szklankę posolonej wody. Wrzucić groszek, gotować minutę. Odsączyć na sitku. Majonez wymieszać z mlekiem, śmietaną i octem winnym. Sos przyprawić solą i pieprzem kajeńskim.

Reklama

2. Szczypiorek posiekać. Szparagi osączyć z zalewy. Osiem sztuk pokroić na 3-cm kawałki i odłożyć je do dekoracji. Pozostałe szparagi pokroić na drobne kawałeczki. Pomidorki pokroić na cząstki. Ugotowane jajka przestudzić, polewając zimną wodą. Obrać ze skorupek. Pokroić w plasterki. Ser camembert pokroić w kosteczkę.

3. Liście sałaty opłukać, osuszyć, 1/3 pokroić w paseczki, ułożyć w 4 pucharkach albo małych miseczkach. Włożyć do nich także groszek, camembert, pomidorki i drobne kawałeczki szparagów. Posypać szczypiorkiem. Polać przygotowanym wcześniej sosem. Udekorować większymi kawałkami szparagów i pozostałymi listkami sałaty.

Czas przygotowania około 20 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej