Kotleciki ryżowe z wiosennym dipem

Składniki: 20 dag ryżu, 5 dag żółtego sera, 4 marchewki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 5 rzodkiewek, po 1/2 pęczka natki i szczypiorku, 50 dag twarogu, 6 łyżek mleka, 3-4 łyżki oleju, 1 jajko, sól, pieprz, cukier, rukola do dekoracji

1. Ryż gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Żółty ser zetrzyj. Marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Rzodkiewki opłucz, pokrój w kosteczkę. Natkę i szczypiorek umyj, osusz, posiekaj. Twaróg utrzyj z mlekiem. Połącz z czosnkiem, rzodkiewkami oraz posiekanymi ziołami. Dip przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Reklama

2. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1/2 łyżki rozgrzanego oleju, przełóż do miseczki i wystudź. Potem dodaj marchewkę i ser. Dołóż ryż. Wbij jajko. Masę przypraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. 3Na patelni rozgrzej pozostały olej. Z masy ryżowej uformuj 8 owalnych kotlecików. Włóż je na rozgrzany tłuszcz. Smaż ok. 5 minut na rumiano z obu stron. Przełóż na talerze. Obłóż listkami rukoli. Podawaj z dipem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej