Kotleciki z ciecierzycy

Składniki na 4 porcje: 1 puszka ciecierzycy (grochu włoskiego), 1 cebula , 1-2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 jajka, 1 szklanka bułki tartej, łyżeczka curry, olej do smażenia, sól, pieprz, kurkuma.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Ciecierzycę osącz z zalewy, przelej na sicie wodą i pozostaw do obcieknięcia. Następnie przełóż ją do miski i zmiksuj na purée. Cebulę obierz, posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i krótko przesmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj szybko z cebulą i dodaj do ciecierzycy.

Reklama

3. Umyj i oczyść z ziarenek papryczkę chili, posiekaj drobno, wsyp do miski z masą. Wbij jedno jajko i wsyp tyle bułki tartej, by dało się uformować z masy kotlety.

4. Masę dopraw curry, solą, pieprzem i szczyptą kurkumy. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj kotlety. Panieruj je w pozostałym jajku i bułce. Smaż na oleju na złoto. Podawaj z ryżem, sosem pomidorowym oraz surówką.

Czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 1,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Krem z fasolki szparagowej

    Składniki na 6 porcji: • pół kg fasolki szparagowej • 3 ziemniaki • marchewka • 2 ząbki czosnku • pietruszka • sól • biały pieprz • kostka rosołowa • śmietanka kremówka 30%. więcej