Kotleciki z ciecierzycy
Składniki na 4 porcje: 1 puszka ciecierzycy (grochu włoskiego), 1 cebula , 1-2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 jajka, 1 szklanka bułki tartej, łyżeczka curry, olej do smażenia, sól, pieprz, kurkuma.
1. Ciecierzycę osącz z zalewy, przelej na sicie wodą i pozostaw do obcieknięcia. Następnie przełóż ją do miski i zmiksuj na purée. Cebulę obierz, posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i krótko przesmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj szybko z cebulą i dodaj do ciecierzycy.
3. Umyj i oczyść z ziarenek papryczkę chili, posiekaj drobno, wsyp do miski z masą. Wbij jedno jajko i wsyp tyle bułki tartej, by dało się uformować z masy kotlety.
4. Masę dopraw curry, solą, pieprzem i szczyptą kurkumy. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj kotlety. Panieruj je w pozostałym jajku i bułce. Smaż na oleju na złoto. Podawaj z ryżem, sosem pomidorowym oraz surówką.
Czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 1,50 zł
Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie
Zobacz również
-
Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej