Kotlety z fasoli szparagowej

Składniki: 40 dag fasoli szparagowej, 6 jajek, pół pęczka szczypiorku, 2 łyżki prażonej cebuli, sól, pieprz, jajko, 3-4 łyżki bułki tartej, ziemniak, olej, bułka tarta

Przygotowanie: Fasolę szparagową ugotuj w osolonej wodzie. Odsącz i ostudź. 6 jajek ugotuj na twardo. Ostudź, obierz. Szczypiorek drobno posiekaj. Ugotuj ziemniak. Fasolę, ugotowane jajka oraz ugotowany ziemniak zmiel w maszynce.

Reklama

Do przygotowanej masy wsyp bułkę tartą, szczypiorek, prażoną cebulę. Wbij jajko. Wymieszaj masę i przypraw solą oraz pieprzem. Możesz też wsypać trochę aromatycznych ziół, np. świeżego lub suszonego cząbru, oregano. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wsyp trochę więcej bułki tartej.

Z przygotowanej masy uformuj zgrabne kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Smaż z obu stron na gorącym oleju. Podaj na obiad lub na kolację z kolorową surówką. Smaczne są na gorąco i na zimno, do pieczywa. Kotlety można przygotować z fasoli świeżej oraz mrożonej.

Porcje 6 Przygotowanie 70 min Cena 2,15 zł Kalorie 211 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Bella Relaks
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy. więcej