Kotlety ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje: • 25 dag ryżu • 2 jajka • 10 dag bryndzy • 20 dag szpinaku • 2 łyżki masła • 2 łyżki listków bazylii • sól • pieprz • chili • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki tartej bułki • olej. Dodatkowo: 2 pomidory • świeże zioła • oliwa z oliwek.

1. Ryż ugotuj w 3/4 litra osolonej wrzącej wody. Odlej, przestudź i przełóż do miski. Wymieszaj z surowymi jajkami, bułką tartą, rozkruszoną bryndzą oraz posiekanymi listkami bazylii. Dopraw pieprzem i chili. Odstaw na 20 minut do lodówki.

Reklama

2. Szpinak przebierz, oderwij listki od gałązek. Zblanszuj je w rondelku (możesz chwilę obgotować).

3. Następnie zeszklij na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj składniki do masy ryżowej, wymieszaj i uformuj dość płaskie kotlety. Obtocz je w bułce tartej, a następnie wrzuć na patelnię lekko posmarowaną olejem.

4. Usmażone podawaj z sałatką z pokrojonych w kostkę pomidorów, wymieszanych np. z bazylią i oregano, polanych oliwą z oliwek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Kurier TV

Zobacz również

  • Odpowiada prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek: - Olej rzepakowy ma niezwykle korzystny skład - niezależnie czy jest rafinowany czy tłoczony na zimno. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 oraz... więcej