Krem z jarmużu

Składniki na 4 porcje: 300 g jarmużu, 2 ząbki, mała cebula, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 70 g sera pleśniowego, 2 jajka na twardo, łyżeczka kolorowego pieprzu , 2 ziemniaki, sól, gałka muszkatołowa, 1 litr bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, płaska łyżeczka cukru, 2 kromki chleba razowego, oliwa


Zdjęcie

jarmuż /mat. pras. /materiały prasowe
jarmuż
/mat. pras. /materiały prasowe

1 Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cebulę poszatkuj. Jarmuż umyj, usuń twarde łodygi, porwij liście. 

Reklama

2 W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dodaj cukier i ziemniaki, a następnie jarmuż. Smaż 3 minuty. Dodaj kmin, roztarty czosnek, gałkę muszkatołową i igiełki rozmarynu. 

3 Wlej bulion, tak aby przykrył warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż ziemniaki i jarmuż zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj ser pleśniowy. 

4 Pokrój chleb na grzanki i obsmaż na gorącej oliwie na złoto. 

5 Zmiksuj zupę blenderem. W razie potrzeby dopraw do smaku. Podawaj z połówkami jajek i grzankami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1,5 szkl. kaszy jaglanej, 15 dag mrożonego zielonego groszku, 1 bakłażan, 30 dag fety, 3 szkl. bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 6 łyżek... więcej