Krem z jarmużu

Składniki na 4 porcje: 300 g jarmużu, 2 ząbki, mała cebula, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 70 g sera pleśniowego, 2 jajka na twardo, łyżeczka kolorowego pieprzu , 2 ziemniaki, sól, gałka muszkatołowa, 1 litr bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, płaska łyżeczka cukru, 2 kromki chleba razowego, oliwa


Zdjęcie

jarmuż /mat. pras. /materiały prasowe
jarmuż
/mat. pras. /materiały prasowe

1 Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cebulę poszatkuj. Jarmuż umyj, usuń twarde łodygi, porwij liście. 

Reklama

2 W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dodaj cukier i ziemniaki, a następnie jarmuż. Smaż 3 minuty. Dodaj kmin, roztarty czosnek, gałkę muszkatołową i igiełki rozmarynu. 

3 Wlej bulion, tak aby przykrył warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż ziemniaki i jarmuż zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj ser pleśniowy. 

4 Pokrój chleb na grzanki i obsmaż na gorącej oliwie na złoto. 

5 Zmiksuj zupę blenderem. W razie potrzeby dopraw do smaku. Podawaj z połówkami jajek i grzankami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia

Zobacz również

  • 6 gałązek tymianku, 5 łyżek konfitury żurawinowej, 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 2 jajka, sól, 3-4 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, 8 łyżek oleju rzepakowego, 15 dag sera pleśniowego, np. lazur. więcej