Leczo z kiełbasą

Składniki (4 porcje): ● 2 cebule ● po 2 czerwone, żółte i zielone papryki ● 2 małe cukinie ● 400 g wędzonej kiełbasy ● 2 łyżki oliwy ● 6 dojrzałych pomidorów ● 500 ml wody ● papryczka chili ● 1,5 łyżeczki wędzonej papryki ● 1 łyżeczka słodkiej papryki ● sól ● pieprz.

1. Cebulę pokrój w grubą kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w grubą kostkę paprykę oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dolej wodę i duś na wolnym ogniu. Podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę.

2. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, kiełbasę i posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Duś 15 min.

Reklama

3. Dopraw papryką słodką i wędzoną, solą oraz pieprzem. Jeśli leczo jest zbyt kwaśne, dodaj odrobinę cukru.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Takie jest życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Odpowiada prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek: - Olej rzepakowy ma niezwykle korzystny skład - niezależnie czy jest rafinowany czy tłoczony na zimno. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 oraz... więcej