Mizeria z kaparami

Składniki: 60 dag ogórków gruntowych, 1/4 główki sałaty lodowej, 1 cebula, 3 łyżki kaparów, pół pęczka koperku , po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, cytryna, sól, pieprz

6 porcji, czas ok. 20 min; porcja – 170 kcal, cena 1 zł.

Reklama

1. Ogórki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij końcówki (pozostaw ogórki ze skórką). Pokrój w cienkie plasterki. Umieść w misce.

2. Sałatę lodową podziel na liście. Opłucz je, a potem osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Porozrywaj na mniejsze kawałki. Dodaj do ogórków w misce.

3. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Kapary odlej ze słonej zalewy. Koperek opłucz bardzo dokładnie, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij piórka z gałązek, posiekaj.

4. Na sos wymieszaj majonez z naturalnym jogurtem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany z łupinki i drobno posiekany czosnek. Sos dopraw do smaku sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, solą i pieprzem.

5. Do ogórków z sałatą dodaj cebulę, kapary i koperek. Całość przemieszaj, rozłóż na talerzyki lub do miseczek. Każdą porcję polej przygotowanym sosem.

Aby przygotować mizerię na zimę, umyj i obierz 4 kg ogórków gruntowych. Umieść je w misce. Przygotuj zalewę z 1/2 litra wody, 1 szklanki cukru, 1 szklanki octu oraz 2 płaskich łyżeczek soli. Lekko ją przestudź, zalej ogórki, wymieszaj. Odstaw na 8 godzin. Rozłóż do słoiczków. Pasteryzuj 10 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej