Młode marchewki glazurowane

Marchewki oskrob, opłucz, osusz. Dużą łyżkę masła rozgrzej na patelni, włóż marchewki. Smaż ok. 5 min, przewracając. Dolej po 50 ml wody i białego wina, dodaj sól i łyżeczkę miodu. Duś pod przykryciem, aż marchewki pokryją się gęstym sosem.

Reklama

… pieczone

Marchewki dokładnie wyszoruj (nie obieraj). Włóż do garnka, wlej wodę, posól i gotuj ok. 10 min. Podgotowane połóż na blasze wyłożonej pergaminem, ułóż na nich kawałki masła oprósz solą i pieprzem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag ziemniaków, 5 jajek, 4 łyżki rzeżuchy wodnej, 1 cebula,  2 łyżki mąki, 2 łyżki octu, olej do smażenia,  sól, pieprz więcej