Młode ziemniaki w boczku

Składniki na 4 porcje: 20 niewielkich młodych ziemniaczków, po 1/2 pęczka szczypiorku, bazylii, tymianku i natki pietruszki, mała cebula, 20 cienkich plasterków boczku wędzonego, 50 dag kremowego twarożku, 2 łyżki oliwy, sól, biały pieprz.

1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do posolonej wody, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj 20 min.

Reklama

W tym czasie zioła opłucz, osusz. Szczypiorek drobno posiekaj, a listki bazylii, natki oraz tymianku poodrywaj od gałązek. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę.

2. Ugotowane ziemniaki odcedź, lekko przestudź. Owiń je listkami ziół oraz plasterkami boczku. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 10 minut, aż boczek będzie rumiany i chrupiący.

3. Pozostałe listki ziół posiekaj, razem ze szczypiorkiem oraz cebulą dodaj do twarożku. Dolej oliwę i około 3 łyżek wody. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.

Ziołowy serek serwuj jako dodatek do ziemniaczków w boczku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej