Młode ziemniaki z boczkiem i pomidorami

Skład na 4 porcje: ● 600 g drobnych młodych ziemniaków ● sól ● 100 g boczku wędzonego ● 250 g małych pieczarek ● 1 duża cebula ● 250 g małych pomidorów ● 2 łyżki oleju ● pieprz czarny mielony ● 1 łyżka listków tymianku

1. Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Odcedzamy i kiedy wystygną, kroimy na pół.

Reklama

2. Boczek kroimy w paski. Cebulę i pieczarki obieramy, pomidory myjemy. Cebulę kroimy w talarki, a pieczarki i pomidory na połowy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim boczek. Boczek wyjmujemy, a na wysmażonym tłuszczu podsmażamy ziemniaki z pieczarkami i cebulą.

4. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidorki i boczek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Całość podgrzewamy i podajemy.

Podajmy danie z kwaśną śmietaną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Rewia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej