Ostra sałatka makaronowa

Reklama

Przygotowanie:

Bulion zagotuj z octem, dopraw solą, pieprzem i dodaj olej, by powstał sos winegret. Makaron gotuj według przepisu na opakowaniu, następnie odcedź i przełóż do miski. Zalej winegretem i odstaw na 30 min.

Opłucz sałatę, poodrywaj liście (odłóż 8) i porwij na kawałeczki. Odsącz oliwki, a ser pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść, odłóż kilka źdźbeł szczypiorku do dekoracji, resztę posiekaj, a cebulki pokrój w plasterki.

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i majonezem. Dodaj do makaronu wraz z sałatą, serem, pomidorkami, dymkami, oliwkami i dokładnie wymieszaj.

Sałatkę odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Ugotuj jajka na twardo, przestudź, obierz i pokrój w plasterki. Udekoruj nimi sałatkę wraz ze szczypiorkiem i liśćmi sałaty.

Papryczki posiekaj i dodaj do sałatki. Podawaj z pieczonymi podudziami kurczaka.

Składniki: 125 ml bulionu warzywnego (z kostki), 5-6 łyżek jasnego octu winnego, sól, pieprz, 5 łyżek oleju rzepakowego, 400 g makaronu (np. penne), 2 małe główki sałaty rzymskiej, 100 g czarnych oliwek, 100 g żółtego sera np. gouda, pęczek dymek, 250 g pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 150 g majonezu, 2 jajka, 2 czerwone papryczki chili, 8 pieczonych podudzi kurczaka w ostrej panierce.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej