Panierowane kotleciki z bobu

Składniki na 15 sztuk: 1 kg bobu, 1 cebula, 2 jajka, ok. 10 dag sera feta, 15 dag wędzonego boczku mały pęczek koperku, 2 łyżki bułki tartej do masy plus bułka tarta do panierki, olej do smażenia, przyprawy: sól, pieprz

1. Bób płuczę i gotuję w lekko osolonej wodzie (bez przykrywania garnka, przez ok. 5 min). Ugotowany odcedzam, lekko studzę, przelewając zimną wodą i obieram ze skórki.Cebulę obieram, kroję w kosteczkę. Koperek płuczę, drobno siekam. Ser feta natomiast kruszę. Przygotowane składniki dodaję do bobu. Wsypuję też 2 łyżki bułki tartej i wbijam jajka. Wszystko zagniatam na dość jednolitą masę, przyprawiając ją solą i pieprzem.

Reklama

2. Z masy, zwilżonymi dłońmi, formuję okrągłe, płaskie kotleciki. Panieruję je w bułce tartej. Tak przygotowane smażę z obu stron na rozgrzanym oleju (powinny być rumiane).

3. Boczek kroję w dość drobną kostkę i delikatnie rumienię na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Usmażone kotlety podaję okraszone boczkiem i wytopionym tłuszczykiem.

Sztuka zawiera ok. 200 kcal. Sztuka kosztuje ok. 1,50 zł. Przygotowanie: ok. 30 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Odpowiada prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek: - Olej rzepakowy ma niezwykle korzystny skład - niezależnie czy jest rafinowany czy tłoczony na zimno. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 oraz... więcej