Papryki nadziewane pastą z kurczaka

Składniki na 3-4 porcje: 4-5 podłużnych słodkich papryk, 30 dag gotowanego mięsa z kurczaka (udka, piersi), 5 dag orzechów włoskich, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, ½ cytryny, 15 dag kremowego serka śmietankowego, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1-2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Z papryk odetnij czubki, usuń gniazda nasienne i opłucz. Osusz papierowym ręcznikiem. Mięso pokrój w niewielkie kawałki. Orzechy bardzo drobno posiekaj. Z cytryny wyciśnij sok.

2. Do miski włóż mięso, dodaj szczypiorek, serek, sok z cytryny oraz kukurydzę. Rozdrobnij blenderem na gład ką masę. Następnie dodaj orzechy włoskie, ostrą mieloną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jogurt. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Papryki wypełnij przygotowanym farszem. Przykryj i wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pokrój ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1 cm.

Do papryk możesz przygotować farsz serowy. Ser feta rozdrobnij widelcem, dodaj 1-2 łyżki gęstego jogurtu, 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku. Wymieszaj lub zmiksuj blenderem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 min Porcja: 250 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej