Patisony nadziewane

Składniki na 4 porcje: 8 średnich patisonów, 30 dag mięsa mielonego, mała torebka ryżu, 1 cebula, 1 mała czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanych ziół (natka, bazylia, oregano, lubczyk), vegeta, łyżka oleju, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, sos sojowy, sos chili, 10 dag startego żółtego sera, szklanka bulionu, sól, pieprz, cukier.

Reklama

1 Patisony umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć środki, lekko posolić. Ryż ugotować. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i drobno pokrojoną paprykę, dodać mięso, usmażyć. Dołożyć koncentrat pomidorowy, roztarty czosnek i zioła. Wymieszać, przyprawić vegetą, sosem sojowym, sosem chili i cukrem. Dusić ok. 30 min.

2 Farszem napełnić (z górką) patisony, posypać z wierzchu serem, przykryć czapeczkami z wierzchów. Ułożyć je w formie żaroodpornej, na dno wlać bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej