Pieczona dynia faszerowana mięsem mielonym

Składniki: 2 dynie masłowe, cebula, 2 ząbki czosnku, marchewka,2 gałązki selera naciowego,10 dag boczku, 2 łyżki oliwy, 50 dag mięsa mielonego, sól, pieprz, szczypta cynamonu, garść posiekanej pietruszki

Reklama

Dynie dokładnie umyj w zimnej wodzie. Przekrój wzdłuż i usuń łyżką nasiona. Oczyszczone ułóż cięciem do dołu w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i podlej niewielką ilością wody. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez ok. 30 minut.

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę, seler i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż. Na drugiej patelni podgrzej oliwę i wrzuć mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i cynamonem.

Duś przez ok. 10 minut. Pod koniec dodaj pietruszkę i wymieszaj z boczkiem i warzywami. Dynię wyjmij z brytfanny i osusz. Wylej wodę i włóż je z powrotem (stroną cięcia w górę) do brytfanny. Masą mięsną napełnij dynię. Zapiekaj w temperaturze 180 °C przez kolejne 30 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Na żywo

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej