Pieczona dynia z ziołami

Składniki (4 porcje): ● 1 nieduża dynia hokkaido ● 5 łyżek oliwy ● główka czosnku ● tymianek, szałwia, bazylia lub oregano ● sól gruboziarnista ● pieprz.

1 Dynię umyj. Przekrój na pół, usuń pestki (te z dyni hokkaido są niejadalne). Pokrój dynię na plastry o grubości 1,5-2 cm.

2 W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła.

Reklama

3 Dynię włóż do miski, zalej marynatą i wymieszaj. Wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min do miękkości dyni. Podawaj z ryżem lub kaszami i sałatką ze świeżych warzyw.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej