Pieczona marchewka
Składniki: 2 pęczki młodej marchewki, kilka łyżek oliwy, 1-2 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, sól, mielona ostra papryka, kilka gałązek świeżej natki.
1 Marchewki wyszoruj starannie. Jeśli są bardzo młode, nie musisz ich obierać. Pokrój na ćwiartki lub ósemki. Ułóż na blasze. Skrop oliwą. Oprósz solą, suszonym tymiankiem oraz mieloną papryką.
2 Blachę z marchewkami wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. Piecz 15-20 min. Masło rozpuść w rondelku, połącz z miodem oraz szczyptą soli. Polej marchewki na 2 minuty przed końcem pieczenia. Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką.
czas 30 min; porcja – 110 kcal, cena 2,50 zł
Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie
Zobacz również
-
Piękna przyroda, morze o turkusowej barwie, wspaniała architektura oraz śródziemnomorskie zapachy i smaki to wyjątkowe walory Grecji. Zapewne dlatego tak często kraj ten staje się celem naszych... więcej