Pieczona marchewka

Składniki: 2 pęczki młodej marchewki, kilka łyżek oliwy, 1-2 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, sól, mielona ostra papryka, kilka gałązek świeżej natki.

1 Marchewki wyszoruj starannie. Jeśli są bardzo młode, nie musisz ich obierać. Pokrój na ćwiartki lub ósemki. Ułóż na blasze. Skrop oliwą. Oprósz solą, suszonym tymiankiem oraz mieloną papryką.

2 Blachę z marchewkami wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. Piecz 15-20 min. Masło rozpuść w rondelku, połącz z miodem oraz szczyptą soli. Polej marchewki na 2 minuty przed końcem pieczenia. Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką.

Reklama

czas 30 min; porcja – 110 kcal, cena 2,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej