Pieczona sałatka prowansalska

Składniki na 4 porcje: 1 duży bakłażan, po 2 czerwone papryki i cukinie, po 2 ziemniaki i pomidory, 10 dag żółtego sera, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, tymianek, oregano, 3 łyżki oleju, 1 łyżka oliwy.

Zdjęcie

Sałatka prowansalska. /123/RF PICSEL
Sałatka prowansalska.
/123/RF PICSEL

1 Obrać ziemniaki, papryki starannie oczyścić, pokroić w nieduże kawałki, a pozostałe warzywa w plastry.

2 Rozgrzać olej. Przesmażyć plastry ziemniaka, dolać trochę wody, dusić pod przykryciem 15 minut. Włożyć plastry bakłażana, dusić 10 minut.

Reklama

3 Formę do zapiekania wysmarować odrobiną oleju. Układać naprzemiennie plastry warzyw. Zmiażdżyć czosnek, wymieszać z oliwą, przyprawami i ziołami. Polać tą mieszanką warzywa.

4 Całość zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem, ewentualnie pokrojoną mozzarellą.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz. więcej