Pieczone buraki ze śmietaną i tymiankiem

Składniki: 8 dużych buraków , 100 g liści szpinaku, 300 ml śmietany, 3 ząbki czosnku, 5 gałązek tymianku, szklanka (80 g) startego parmezanu, 3 kromki (60 g) czerstwego chleba na zakwasie, skórka z jednej cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie: Gotuj buraki przez minimum 40 minut w osolonej wodzie. Gdy ostygną, obierz je i pokrój na ćwiartki. Umieść je w naczyniu do pieczenia. Sparz w gorącej, osolonej wodzie liście szpinaku. Schłódź, posiekaj i dodaj do buraków.

Reklama

Wlej do małego garnka śmietanę, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i gałązki tymianku. Gotuj na średnim ogniu, aż śmietana się zredukuje (10- -12 minut). Zalej buraki, posyp solą i pieprzem do smaku. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj starty parmezan z pokruszonym chlebem i skórką z cytryny. Posyp tym buraki i piecz przez 25 minut. Podawaj gorące.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej