Pieczone łódki ziemniaczane

Składniki na 2 porcje: 50 dag ziemniaków, 3 łyżki oliwy, morska sól, pieprz, 1 duża czerwona papryka (ok. 30 dag), 4 dag pestek dyni, 2 ząbki czosnku, 3 dag drobno startego parmezanu, 1 łyżeczka czerwonego octu winnego, cukier, 2 łyżki grubych wiórek parmezanu

Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować, rozkroić na połówki. Włożyć do miski, skropić 2 łyżkami oliwy. Obficie posypać solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Paprykę rozciąć na 4 cząstki, usunąć pestki i białe błonki.

Reklama

Płaską blachę z piekarnika przykryć pergaminem. Rozłożyć ziemniaki i 3 cząstki papryki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30 minut.

Pestki dyni zrumienić na suchej patelni, mieszając, żeby się nie przypaliły. Czosnek obrać, drobno posiekać. Ostatnią cząstkę papryki pokroić w drobną kosteczkę.

Upieczoną paprykę włożyć do papierowej torebki, szczelnie zamknąć i odłożyć na kilka minut, aby skórka odeszła od miąższu. Ziemniaki piec jeszcze 15 minut.

Wyjąć paprykę z torebki, zdjąć skórkę, a miąższ zmiksować na gładko wraz z czosnkiem, startym na tarce parmezanem, 1 łyżką oliwy oraz uprażonymi pestkami dyni (trochę pestek można zostawić do dekoracji).

Otrzymane pesto przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Upieczone ziemniaki posypać solą o grubych kryształkach, kosteczkami papryki, grubymi wiórkami parmezanu i ewentualnie pestkami dyni. Danie serwować z pesto.

Czas przygotowania: około 60 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej