Placki z cukinią i szynką parmeńską

Składniki na 4 porcje: 25 dag mąki, 5 jajek, 1 szklanka mleka, 3 łyżki wody mineralnej, 4 małe cukinie, 8 plastrów szynki parmeńskiej, 200 ml jogurtu greckiego, 4 łyżki oleju, kiełki rzeżuchy, sól, pieprz

1. Jajka wymieszać z mąką, dodać mleko, wodę mineralną, posolić, zmiksować. Zostawić na 15 minut, żeby ciasto „odstało” (będzie wówczas smaczniejsze i delikatniejsze).

2. Cukinie umyć, osuszyć i nie obierając, pokroić ukośnie w cienkie plasterki, lekko osolić.

Reklama

3. Rozgrzać olej na patelni, wylać chochlę ciasta (jak na naleśniki), wyłożyć na nie plasterki pokrojonej cukinii. Smażyć na złoty kolor, z obu stron po 4 minuty. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Kolejno wysmażyć w ten sposób placki z całego ciasta.

4. Placki układać na talerzach, dekorować 2 plasterkami zwiniętej szynki, posypać rzeżuchą. Podawać z jogurtem.

Przygotowanie: ok. 45 minut.

Nasza rada

Wiosną można robić te placki z kwiatami młodych cukinii. Układa się je na środku ciasta i zapieka. Wyglądają na plackach jak rozgwiazdy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz. więcej