Placki z groszkiem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1/2 puszki groszku konserwowego, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, olej rzepakowy do smażenia, świeża mięta do przybrania, śmietana 36-procentowa (opcjonalnie) .

Przygotowanie:

Reklama

1. Umyj dokładnie ziemniaki, potem obierz (jeśli skórka jest bardzo cienka, możesz ją zostawić) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na około 5 minut, żeby odsączyć nadmiar wody.

2. Do ziemniaków dodaj groszek konserwowy oraz jajka. Wszystko dobrze wymieszaj.

3. Do masy dosyp szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu. Następnie dodaj mąki.

4. Wszystkie składniki wymieszaj. Zwróć uwagę, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest zbyt rzadka, dosyp jeszcze odrobinę mąki. Powtarzaj to aż do skutku).

5. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Nakładaj łyżką placki. Smaż po obu stronach, przekładając z jednej na drugą mniej więcej co dwie minuty. Dobrze usmażone placki powinny mieć złocisty kolor.

6. Podawaj danie na ciepło, dodając kilka ziaren groszku oraz listki świeżej mięty. Możesz także dodać gęstą śmietanę, jako dodatek do placków.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz. więcej