Placki z jajkami w koszulkach

Składniki na 4 porcje: 40 dag ziemniaków, 5 jajek, 4 łyżki rzeżuchy wodnej, 1 cebula,  2 łyżki mąki, 2 łyżki octu, olej do smażenia,  sól, pieprz

1. Cebulę posiekać, zrumienić na łyżce oleju, ostudzić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć.

Reklama

2. Rzeżuchę umyć, posiekać, dodać do startych ziemniaków wraz z podsmażoną cebulą. Dodać mąkę, 1 jajko, dobrze wymieszać.

3. Na patelni rozgrzać olej, smażyć nieduże, dość grube placki. Trzymać w gorącym piekarniku.

4. Przygotować jajka w koszulkach: w szerokim garnku zagotować litr wody, dodać ocet. Każde jajko wbić osobno do miseczki i z niej delikatnie wlać do wrzątku. Gotować przez 3 min. Ułożyć ostrożnie na plackach.

Nasza rada

Rzeżucha wodna ma ostry smak. Pytaj o nią w dobrych zieleniakach. Jeśli jej nie dostaniesz, zastąp ją grubym szczypiorem.

Przygotowanie: ok. 55 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 4 pory, 8 plasterków szynki, 50 g masła czosnkowego lub ziołowego, 100 g tartego sera mozzarella, sól, pieprz więcej