Placki ziemniaczane

6 gałązek tymianku, 5 łyżek konfitury żurawinowej, 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 2 jajka, sól, 3-4 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, 8 łyżek oleju rzepakowego, 15 dag sera pleśniowego, np. lazur.

PRZYGOTOWANIE: ok. 45 minut

1 Tymianek opłukać, osuszyć. Odłożyć 2-3 gałązki do dekoracji, od reszty gałązek oderwać listki i drobno je posiekać. Wymieszać z konfiturą żurawinową. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach albo drobno posiekać. W miseczce wymieszać starte ziemniaki z cebulą i jajkami. Dodać tyle mąki, aby masa nie była zbyt rzadka. Przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. 2Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać masę ziemniaczaną i formować cienkie placki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron. Ser pleśniowy pokroić w plasterki. Rozłożyć je na plackach. Smażyć, aż ser zacznie się topić. Placki podawać z konfiturą przyprawioną tymiankiem.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej