Placuszki cukiniowe z fetą

Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie, 3 ząbki czosnku, 20 dag sera typu feta, 3-4 łyżki mąki, 1 jajko, 1 pęczek mięty, olej do smażenia, 350 ml gęstego jogurtu, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki oliwy, sok z 1/4 cytryny sól, biały pieprz.

1. Cukinie umyj, wytrzyj, odetnij końce, resztę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Startą cukinię posól i odstaw na 30 minut. Potem dobrze odciśnij sok.

Reklama

2. Miętę opłucz, osusz, posiekaj. Ser pokrusz, wymieszaj z cukinią. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz miętę. Wbij jajko. Dodaj tyle mąki, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

3. Na patelni rozgrzewaj porcjami olej. Łyżką kładź warzywne ciasto, formując cienkie placki. Smaż je na rumiano. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszaj z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą.

Koperek opłucz, posiekaj, dodaj do sosu. Przypraw go sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj do placków.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej