Placuszki z cukinią

Podstawowe składniki: 4 większe ziemniaki spora cukinia, 2 jajka, mąka do zagęszczenia, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie 35 minut • Porcja 290 kcal • Koszt porcji ok. 4,70 zł • Przepis dla 4-6 osób

1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cukinię umyj, osusz i wraz ze skórką zetrzyj do oddzielnej miski na tarce również z grubymi oczkami. Posól lekko i odstaw. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.

Reklama

2. Z ziemniaków odlej płyn, który się wytworzył, cukinię odciśnij.

3. Połącz ziemniaki z cukinią i cebulą. Dodaj roztrzepane jajka i wsyp tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Na rozgrzany olej wkładaj małe porcje ciasta, łyżką uformuj placuszki i smaż je z obu stron na złocisty kolor. Układaj na ręczniku papierowym, żeby je osączyć z tłuszczu. Podawaj z miksem sałat z dodatkiem sosu winegret.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Kobieta i życie

Zobacz również

  • Składniki: 1 duży brokuł, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 100 ml mleka, 5 dag sera ricotta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki masła do formy. więcej