Podhalańska kołatanka

Składniki na 4 porcje: 3 brukwie, 2 szklanki kaszy jęczmiennej, 3 łyżki płynnego miodu, listki mięty lub melisy do dekoracji.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1. Brukiew obierz i umyj. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj tak długo, aż będzie miękka. Odcedź, a gdy ostygnie – pokrój ją w słupki.

2. Kaszę płucz w zimnej wodzie, po czym zalej w rondlu małą ilością zimnej wody. Osól i zagotuj. Od czasu do czasu zamieszaj, gdyż kasza lubi kipieć.

Reklama

Kiedy kasza pochłonie cały płyn, ponownie dolej wodę, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 40 min. Od czasu do czasu zamieszaj. W miarę potrzeby dolewaj po odrobinie wody. Ugotowana kasza powinna być nieco kleista.

3. Przestudzoną kaszę wymieszaj z brukwią i miodem. Przełóż do miseczek i udekoruj listkami mięty lub melisy.

Warto wiedzieć: brukiew smakiem przypomina kalarepkę z nutą rzodkiewki. Jest wyjątkowo sycąca i niskokaloryczna. Brukiew wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i tarczycy, wspiera odporność organizmu, wzmacnia też paznokcie i włosy.

Można ją jeść na surowo, można też gotować, piec, dusić, nawet kisić. Doskonale smakuje jako surówka do mięsa oraz duszona z dodatkiem masła.

Przygotowanie: 45 minut. Porcja: 175 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej