Pomidory faszerowane

●4 duże pomidory ●1/2 bakłażana ●50 g bułki tartej ●2 łyżki oliwek ●łyżeczka kaparów ●cebula ●ząbek czosnku ●50 g startego żółtego sera ●kilka listków bazylii ●oliwa ●olej ●pieprz, sól.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Reklama

4 porcje, przygotowanie: ok. 20-30 minut + czas zapiekania; cena porcji: ok. 1,90-2,50 zł

1 Pomidory umyj i zetnij górę. Łyżeczką wyjmij miąższ z pestkami. Osól i odwróć (np. na talerzu lub sitku).

2 Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Połówkę bakłażana pokrój w kostkę, skrop oliwą i oprósz solą. Osącz z płynu na papierowym ręczniku. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.

3 Dodaj bułkę tartą, mieszaj i smaż, aż bułka się lekko zezłoci. Kapary osącz, posiekaj. Bazylię i oliwki drobno pokrój.

4 Do bułki tartej dodaj bakłażana, oliwki, kapary, ser, bazylię, łyżkę oliwy i pieprz. Nadziej pomidory, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i zapiekaj 25-35 minut.

Zdjęcie

/Arch./Panthermedia
/Arch./Panthermedia

Zdjęcie

/Arch./Panthermedia
/Arch./Panthermedia

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również